Технологія вирощування середньорослого томату у закритому ґрунті.

Технологія вирощування середньорослого томату у закритому ґрунті.

Поради агро експертівВирощування овочів  

11 хв. 843

 (2)    0

Зміст:

1. Посів

2. Сходи

3. Перевалка

4.Висадка в теплицю

5. Запилення томату

6. Підживлення

 

Відкриваємо всі секрети вирощування томату, щоб цей рік порадував Вас урожаєм помідорів.

1. Посів

Як завжди, будь-який посів починаємо з правильно підібраного субстрату. Субстрат перед посівом потрібно просіяти (щоб на живити грунт киснем і додати пухкості) і пролити фунгіцидом для профілактики від грибкових патогенів.

Найкращий спосіб з технічного боку - це посів виконувати в касету (зазвичай використовують на 160 осередків), заповнену торфосумішю. Торфосуміш проливаємо теплою водою (20 - 24 ° С). Потім робимо у зволоженому субстраті заглиблення в 1 см. Висіваємо насіння розподіляючи по одному в кожну комірку. Насіння накриваємо зверху субстратом, товщиною в 1 см. Торфосуміш з цією метою використовується менш важлива, ніж та, що знаходиться під насінням у комірці. Це хороший спосіб проходження вологи з нижнього шару у верхній і тим самим просочуючи насіння висхідними потоками вологи. Заповнену касету накриваємо плівкою і витримуємо температуру в комірці, де знаходиться насіння, 25 °C для отримання хороших сходів.

2. Сходи

Коли зійде 20-30% рослин, плівку прибираємо та створюємо додаткове освітлення натрієвими лампами . Лампи підвішуються на висоті близько 2 м з розрахунку 100 Ватт/м.

Лампи висвітлюють сходи без відключення 72 години, у цей час температуру в субстраті не знижують (25°C) до отримання стовідсоткових сходів. Коли сіянці порожниною зійшли, можна поступово знижувати температуру до 22 - 23°C вдень і 19-20°С вночі.

Одно з дуже важливих секретів у вирощуванні на цій стадії, це те, що в поливній воді повинні бути розчинені добрива і полив потрібно виконувати тільки тоді, коли рослина сильно потребує поливу. Режим додаткового освітлення (до пікірування) потрібно витримувати вісімнадцятигодинним, і давати відпочити рослинам без освітлення шість годин. При цьому захід сонця повинен бути природним, а лампи включаються після шостої години відсутності світла.

3. Перевалка

Через чотирнадцять днів після того, як сіянці зійшли розсада готова до перевалки. Для цього краще використати стаканчики 0,5 л в об'ємі не менше. При перевалюванні розсаду потрібно акуратно діставати з касети, не пошкоджуючи корінь, і пересадити в стаканчик заглибивши рослину по семидольне листя.

Дуже часто при пікіруванні відщипують і тим самим травмують кінчик кореня при розсадженні молодих рослин. При такому способі пікування рослина може довше прийматися, а в даному випадку - це неприпустимо.

Після перевалки проводимо, полив розчином: Магнікур Енерджі (15 мл на 10л води) + Монокалій фосфат (5 гр на 10 л води). Щоб не було ніякої хімічної реакції, кожен препарат розчиняємо окремо в невеликій кількості води, а тільки потім змішуємо. Після перевалки намагайтеся витримувати температуру вдень від 19 до 20 ° С, а вночі від 17 до 18 ° С.

При поливі використовуємо добрива по черзі (на 10 л води):

Калія монофосфату 4 г

Нітрат кальція 5 г

Калійна селітра 3г

Магнія сульфат 3 г

Всі поливи проводяться тільки тоді, коли рослина дуже потребує води. При всіх поливах кількість калію монофосфату та нітрату кальцію залишаються незмінними, а селітра калійна та сульфат магнію при кожному поливі по 1г збільшуємо.

При вирощуванні томату в стадії розсади рослина потребує бору, необхідно провести дві листові підживлення з добривом, яке містить Бор такі як Бороплюс або Кальцій Бор.

При поливі рослин після перевалки вдруге полив потрібно об'єднати з внесенням коренестимулятора Радіфарм з розрахунку 30 мл на 10 л води. Перед висадкою розсади за добу, її потрібно пролити. Топсином з розрахунку 15 мл на 10 л води. Це сприятиме швидкому загоєнню травмованого кореня після пересадки розсади. Також, за день до висадки провести друге підживлення борним добривом з додаванням антистресанта на основі амінокислот, таких як Мегафол. Цими діями ви максимально якісно підготуєте розсаду до переїзду на нове місце та швидкого старту для подальшого розвитку томату.

4.Висадка в теплицю

Перед тим як займатися висадкою розсади в ґрунт потрібно підготувати ґрунт внесенням органічних добрив таких як перегній з розрахунку 100 т на га або заправити рівнем добрива з тривалим періодом розчинення з розрахунку 450кг на га (ЯраЛіва).

Найкращими умовами для посадки є температура ґрунту від 18 до 19°C. Дуже часто для підтримання такої температури під рослину закопують одну зі шланга опалення вздовж ряду. Коли висаджують розсаду, рослина дуже акуратно дістають зі стаканчика натискаючи на його дно, максимально зберігаючи при цьому кореневу систему. Висаджуючи в ґрунт помідор намагаються щоб стаканчик з кореневою системою був нарівні з ґрунтом, і ґрунт у теплиці не потрапляв на кореневу шийку рослини. Густота стояння середньорослого томату може варіювати від 2,7 до 3,2 рослин/м. При цьому ширину ряду підбираєте під свої умови вирощування і від цього вже йде відстань між рослинами в ряді.

Приклад: висадка гібрида Макан F1 густота 2,7 шт /м, відстань міжряддя - 1,2м, тоді відстань у рядку 30 см.

За такої схеми ідеальною умовою є використання на один ряд двох крапельних стрічок з відстанню між крапельницями 30 см та водовиливом кожної 0,6-0,8 л/год.

Перевага у використанні двох крапельних стрічок на один ряд буде помітна з моменту цвітіння 5-ї китиці і буде виглядати більш переважною з кожним збиранням урожаю.

Після висадки, якщо ще не цвіте перша китиця, то саме час обробити фунгіцидом, що містить мідь (Медян Екстра 50 мл на 10 л води) і таким чином, щоб цей розчин потрапив на рослину і все, що її оточує (ґрунт, шланги, труби, плівка).

На п'ятий день після висадки рослину підв'язуємо на шпалеру заввишки 2-2,2 м, обмотуючи рослину навколо шпагат за годинниковою стрілкою.

Після підв'язки рослини необхідно внести стимулятор росту кореневої системи.

5. Запилення томату

У першому обороті можна використовувати джмелів для запилення і при цьому на ранніх гібридах, при висадці в кінці лютого на початку березня для отримання великого і якісного врожаю і вийти на ринок одним з перших, 1-у та 2-у китиці необхідно запилювати хімічно (Тип С 36, Партенокарпін).

6. Підживлення

Вага добрив розчиняється в 1 т поливної води. Концентрацію не перевищувати!

2/3 всієї поливної води має приходити з добривами. Кожні 10 днів на томаті проводити листові підживлення з борним добривом у дозах, які заявляє виробник добрива.

Регулювання розвитку самої рослини між генерацією/вегетацією, якістю запилення та довжиною міжвузля за допомогою поливів та кліматичних умов.

Температура в теплиці: вдень - 24-25°С, вночі -18°С. Поливи проводити в міру потреби рослини та за допомогою їх регулювати зовнішній вигляд самого куща.

А саме, якщо необхідно підігнати кущ у розмірах (вегетація) - початок поливу раніше, а закінчення пізніше і з більш частими повтореннями; знизити концентрацію солей у розчині, оскільки чим чистіша вода, тим сильніша рослина жирує.

Поливи для генеративного розвитку куща: початок поливу пізніше, найчастіше 1 полив на день; концентрація солей у розчині підвищується.

7. Обломка листа

Весь період вирощування на рослині необхідно залишати 13-15 повноцінних листків. Видалення листя починається з моменту цвітіння третьої китиці, прибравши два аркуші справжніх знизу і один над першою китицею. У момент цвітіння четвертої китиці також знизу забирається два листи і один над другою китицею.

Фаза цвітіння п'ятої китиці - відкривається третя китиця (лист видаляється над третьою китицею) і 1-2 аркуша під першою китицею. Рішення приймається на місці залежно від вегетативно-генеративного розвитку рослини.

Важливо! Момент цвітіння четвертої китиці: у краплинний полив бажано внести коренестимулятор або добрива із вмістом гумату. Це допоможе створити сильну кореневу систему, яка, у свою чергу, відповідатиме за налив плодів.

За 50 днів до видалення рослин точку росту необхідно прищипнути, залишивши над останнім пензлем 3 листи (зазвичай це відбувається з 25 квітня по 10 травня).

Вологість повітря в теплиці: підвищену вологість ми можемо визначити за своїми відчуттями. Якщо в теплиці душно, знаходитися не комфортно і велике скупчення крапель на плівці - це умови до утворення довгого міжвузля, більшого листового апарату, шкоду розвитку плодів на рослинах (вегетативний розвиток рослини).

У теплиці з більш сухим повітрям - міжвузля більш короткі у рослини, листова пластина менших розмірів, рослина розвивається в генеративний бік.

Тепер можу тільки побажати успіху цього року і бути з прибутковим урожаєм!

 (2)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook